libriartis.ro facebook libriartis.ro facebook

carte audiobook cadouri

evenimente Libriartis


Puskás Attila: Utak és ösvények


A Gaudeamus Könyvesbolt szeretettel meghívja 2017. október 10-én Puskás Attila: Utak és ösvények című könyvének bemutatójára. A könyvbemutatóra a Gaudeamus Könyvesboltban (Szentegyház/Iuliu Maniu u., 3. sz.) kerül sor. A délután 17 órától kezdődő eseményen a szerzővel Benkő Levente beszélget.

Puskás Attila mozaikszerűen összeálló családtörténete a huszadik századot idézi. Annak az erdélyi értelmiségi családnak a története, amelybe beleszületett, felnőtt, s amelynek polgári értékrendjét mai napig vallja, ráadásul az ide-oda csatolás komplétét is meg kellett élnie. Amikor nem egyik alapvető értékünk, a nemzeti identitás és annak vállalása, hanem az idomulás, az önmagunk (el)árulása jelentette a karrierépítés, vagy éppen a túlélés alapszövetét. A családtörténet két, jellegében is különböző része látszólag külön világot elevenít meg. A háborús körülmények Kolozsvárjának, kicsi magyar világának kissé naiv, mert a szerző életre csodálkozásának időszakát idéző megközelítése, és az ötvenes évek kirakatpereinek, a meghurcoltatás, majd a megfigyelés akkor elevenbe vágó, ma már abszurd dokumentumainak felidézése mégis már-már megdöbbentő folyamatossággal egészítik ki egymást. Hiszen ugyanannak a zsarnoki logikának a következményei: a legveszélyesebb a neveltetéséből, szellemi fejlődéséből adódóan értékelvű, szabadon gondolkodó, tehát nem irányítható ember.

A könyvbemutató alkalmával vetítésre kerül a Fény a végeken dokumentumfilm-sorozat Puskás-csoport című alkotása (Xantus Film Produkció).