libriartis.ro facebook libriartis.ro facebook

carte audiobook cadouri

evenimente Libriartis


Lansare de carte ART NOUVEAU

Arta unui fin-de-siècle revine în forţă

Daniel Sârbu

La librăria Gaudeamus de pe strada Iuliu Maniu a fost lansat, ieri, albumul de artă intitulat „Art Nouveau” de Gabriele Fahr-Becker, apărut la editura NOII Distribuţie.

La evenimentul editorial au fost invitaţi să vorbească Dorel Găină, conferenţiar dr. la Universitatea de Artă şi Design din Cluj şi Sebastian Anghel, directorul editurii NOII Distribuţie, alături de patronul librăriei, profesorul Francisc Koos, un îndrăgostit de carte veche şi de art nouveau totodată. Evenimentul editorial a fost însoţit de o expoziţie de carte, afişe, obiecte de artă realizate în stilul artei „fin-de-siecle” sau art nouveau. Albumul este tradus în româneşte după originalul apărut la prestigioasa editură germană Koeneman. Versiunea în limba română poate fi considerată, până la ora actuală, una dintre cele mai documentate lucrări de istoria artei, pentru stilul art-nouveau, care a apărut la noi în ţară.

O istorie tipărită într-un album

Unitatea dintre artă şi viaţă a fost declarată scopul stilului Art Nouveau în avântul său spre modernitate.Pe baza unor idei şi idealuri comune, artiştii au căutat un stil omogen, care să-şi găsească expresia nu în uniformitate, ci în diversitate. În ciuda tuturor contradicţiilor, cadrul unificat se manifestă prin intermediul marii diversităţi.Istoricul de artă şi cercetătorul de art-nouveau Gabriele Fahr-Becker urmăreşte în această aspiraţie, respectiv în acest album, să găsească un stil universal în impactul acestuia asupra arhitecturii, design-ului de interior, mobilierului, lucrărilor în aur şi argint, artei ceramice şi sticlăriei, graficii şi picturii. Lucrarea este un ghid pentru cititorul care doreşte să cunoască mai îndeaproape şcolile naţionale din Scoţia, Spania, Rusia, Scandinavia, Germania, Austria, Franţa şi SUA. Comentariile făcute de autor încearcă să construiască o atmosferă literară şi filosofică, dar şi influenţele culturale sau naţionale asupra teoriilor şi scrierilor artiştilor şi ale contemporanilor. În paginile volumului sunt prezentaţi artişti faimoşi ca Charles Rennie Mackintosh, Edvard Munch, Josef Hoffmann, Antoni Gaudi i Cornet, Rene Lalique şi Louis Comfort Tiffany, dar şi alţii mai puţin cunoscuţi. Astfel, nenumăratele filoane ale stilului art nouveau sau jugendstill ori secession sunt întreţesute pentru a forma tabloul complex, şi totuşi clar recognoscibil, al unei mişcări artistice de la începutul secolului al XX-lea.

Atmosfera unui fin-de-siècle

„Această expoziţie de art-nouveau continuă oarecum o tradiţie a librăriei Gaudeamus, mai precis evenimentul pe care l-am organizat în urmă cu doi ani la Muzeul de Artă Cluj legat de carte şi obiecte de artă realizate în acest stil fin-de-siècle. La expoziţia din acest an am pus accent pe carte, adică pe apariţiile editoriale din 2006 încoace care au tratat subiectul art-nouveau, şi obiecte realizate în acest stil, precum candelabre, vase şi decoraţiuni de birou, dar şi afişe semnate de Mucha.  Am încercat să creăm o atmosferă proprie, acestui stil, nu doar prin discuţiile purtate”, a declarat Erna Weghofer, directoarea librăriei Gaudeamus. Directorul companiei Noii Distribuţie, Sebastian Anghel, cel care întreprins  acest demers editorial cu apariţia volumul Art Nouveau, a declarat că în planurile editoriale seria continuă cu încă două volume dedicate lui Gaudi precum şi cu câteva traduceri, despre Renaştere de la editura Ullmann şi din colecţia Taschen Basic Art , cu pictură, arhitectură şi istoria artelor. În opinia lui Dorel Găină, conferenţiar la Universitatea de Artă şi Design, albumul respectă o rigurozitate ştiinţifică dar într-o înfăţişare artistică de excepţie.

Autorul albumului Art Nouveau

Gabriele Fahr-Becker a studiat istoria artei, arheologia şi filosofia, obţinând titlul de doctor, specialist în Art Nouveau-ul francez la Universitatea din Munchen, în 1970. A publicat numeroase lucrări despre arta sfârşitului de secol, fiind şi un remarcabil organizator de expoziţii.

'Şi atunci despre ce este vorba? Despre a avea încă un stil? Nu doar regatul meu, ci Cerul pentru un stil! Acesta este un strigăt de disperare; acesta este marele paradis pierdut.' (Hendrik Petrus Berlage, 1905)

Informaţia de Cluj, 4 Aprilie 2008 - Nr.105 (966)